Dit is goede akoestiek

Goede akoestiek in kantooromgeving

Wat is goede akoestiek? Stel deze vraag aan verschillende mensen stellen in een organisatie, kantoor of zorginstelling en je krijgt verschillende antwoorden. In ieder geval kunnen wij bij elk probleem vaststellen wat de precieze oorzaak is en wat de beste oplossing is.

Medewerkers

De vraag wat een goede akoestiek is, moet eigenlijk gesteld worden aan de mensen die een ruimte gebruiken. En als iemand hinder ondervindt van geluid, dan zou dit opgelost moeten worden. Op het moment dat iedereen zijn of haar werk op een comfortabele manier kan doen, dán is er sprake van goede akoestiek.

Veel voorkomende akoestische problemen

Onderstaande problemen komen in de praktijk geregeld voor. Wij zijn zowel sterk in het voorkomen van deze problemen door te adviseren in de ontwerpfase, als het oplossen van akoestische problemen in bestaande situaties. Overigens is voorkomen beter – voordeliger – dan genezen.

Spraakverstaanbaarheid

Een veel voorkomend probleem is de spraakverstaanbaarheid. Wanneer er teveel galm is een in ruimte, kun je iemand wél horen maar tegelijkertijd lastig verstaan. Met diverse akoestische maatregelen kunnen wij de spraakverstaanbaarheid naar een comfortabel niveau brengen.

Geluidsoverlast

Pratende collega’s kunnen voor veel overlast zorgen. Het menselijke brein is zo gemaakt dat ze de gesprekken probeert te volgen, wat direct leidt tot concentratieverlies en daling in de productiviteit. Het kan ook stressverhogend werken, en in extreme gevallen leiden tot ziekteverzuim. In de meeste gevallen voelen mensen zich in deze situaties gewoon niet prettig en dat langdurig.

Ook deze problematiek kunnen wij in de meeste gevallen dermate goed oplossen, dat medewerkers weer met plezier naar hun werk gaan en hun productiviteit weer op het oude niveau is.

Privacy

In sommige gevallen is het van groot belang dat mensen in een ruimte elkaar niet mogen verstaan vanwege privacy. In die gevallen kunnen wij ervoor zorgen dat die gesprekken alleen maar te horen zijn voor de oren waarvoor ze bestemd zijn.

Ook een goede akoestiek?

Wilt u ook kunnen genieten of profiteren van een comfortabele akoestiek? Schakel ons dan in voor een advies met kostenindicatie van de mogelijke maatregelen.