Industriële look, zonder hinderlijke galm

  • Posted on: 1 March 2018

De industriële look is definitief doorgebroken en daarmee een hedendaagse trend. We zien het met name steeds vaker toegepast in kantoren en horecagelegenheden.

Een zeer ruimtelijke indeling, gecombineerd met stijlvolle overblijfselen of elementen die een industrieel verleden verraden, geven de gewenste industriële, stoere en mooie sfeer. Helaas vaak gekoppeld aan groot nadelig aspect; hinderlijke galm en een slechte spraakverstaanbaarheid. Is hier qua interieur en afwerking iets aan te doen? Jazeker.

Herkent u deze ruimtes?

Om u een indruk te geven van welke soort ruimtes te kampen hebben met een slechte akoestiek, hebben we een aantal voorbeelden uit onze praktijk op een rij gezet. Stuk voor stuk mooie ruimtes met een herkenbare eigentijdse stijl, maar helaas slecht om in te verblijven of te werken omdat de verstaanbaarheid niet goed is. Erg hinderlijk voor de mensen die erin moeten werken en voor de klanten en relaties die in deze ruimtes worden ontvangen.

 

Oplossingen

De akoestiek van een ruimte is gelukkig te beïnvloeden. Wij hebben een scala aan maatregelen die tot merkbare verbeteringen leiden. Maatregelen die overigens vooraf worden berekend op hun werking. Hierdoor kan nauwkeurig kan worden bepaald hoeveel er van die maatregelen nodig zijn. Dit voorkomt teleurstellingen en verkeerd gebudgetteerde projecten.

Waar bovendien rekening mee gehouden moet worden is dat maatregelen, die een merkbaar positief effect hebben, een investering vergen. Dit kan gevoelsmatig haaks staan op het financiële voordeel dat is behaald met het weglaten van allerlei elementen, zoals een systeemplafond.

Kent u ruimtes waarvan er bekend is dat er geluidshinder optreedt? In de vorm van een slechte verstaanbaarheid? Of juist een te goede verstaanbaarheid, zodat meer discretie is gewenst? Wij beoordelen graag de situatie ter plekke om vervolgens de maatregelen aan te geven die de problemen oplossen.

(Links:) Een ruimte met een industriële look die als kantoortuin wordt voorbereid. (Rechts:) Het plafondoppervlak is benut voor een akoestische maatregel dat onderdeel uitmaakt van een berekend akoestisch plan.

Voelbare overlast met gevolgen

Akoestische problemen in ruimten kunnen vervelende en verstrekkende gevolgen hebben. Langdurig werken in ruimten met slechte akoestiek heeft namelijk een grote impact op de productiviteit, op het welbevinden én de gezondheid. Dit ondervinden wij in de praktijk en gelukkig zijn we hierin niet de enige. Geluidsdeskundige Julian Treasure bespreekt in zijn TED talk welke gevolgen dat precies zijn, en hoe architecten en ontwerpers akoestische problemen kunnen voorkomen. (Onder dit artikel link naar de video).

Voorkomen en genezen

Voorkomen is beter dan genezen. Deze uitspraak is volledig van toepassing als het gaat om akoestiek in een ruimte. In de ontwerpfase kan heel veel gedaan worden om geluid onder controle te krijgen. Wij berekenen dit vakkundig, en bieden diverse oplossingen die passen in het ruimtelijk ontwerp. Op deze manier worden de gebruikers in een pand niet geconfronteerd een slechte akoestiek en de bijbehorende klachten. Ook blijven aanpassingen aan de ruimte achterwege, zodat men de overlast wordt bespaard die daarmee samen gaat.

Spreekt de industriële look u aan, maar is de akoestiek een onderwerp? Vraag ons dan vrijblijvend naar een eerste beoordeling.

Berekening of advies nodig?

Neem dan contact met ons op via 088 - 50 10 592 of bezoek onze website: www.akoestiekcomfort.nl . Wij lossen akoestische problemen graag voor u op.

De video bekijken? Bekijk hier het korte, krachtige betoog van Julian Treasure met de titel “Waarom architecten hun oren moeten gebruiken: Julian Treasure video