Interview; een oase van rust

  • Posted on: 23 November 2018

In het magazine van Architectenpunt verscheen onlangs het volgende artikel:

Een oase van rust

Akoestiek Comfort™ richt zich op het verbeteren van de akoestiek binnen kantoor- en zorgomgevingen. Dat doet de expert uit Alphen aan den Rijn met onder meer akoestische sluizen en absorberende panelen. Wat de
middelen naast hun akoestische waarde gemeen hebben? Ze zijn esthetisch zeer verantwoord. Het devies van Akoestiek Comfort™? Stop met isoleren, kitten en purren en focus op absorptie.

Eigenaar Gijs van Wijk heeft de beschikking over diverse producten voor de verbetering van de akoestiek. Dat Akoestiek Comfort™ geluid de baas is, bewijst Gijs van Wijk met zijn eigen kantooromgeving. Hoewel de ruimte met diverse werkunits over geen enkele deur beschikt en voornamelijk uit enkel glas is opgebouwd horen we niets van zijn collega’s die in de naastgelegen ruimte volop in overleg zijn. Ook de telefonerende collega op de gang levert nul geluidshinder op. ‘In beginsel wordt er doorgaans minimaal aandacht besteed aan de akoestiek in woon- en werkomgevingen. Pas wanneer men hinder ondervindt van geluid afkomstig van collega’s of medebewoners, van apparatuur of van de in het pand aanwezige installaties trekt men aan de bel,’ aldus Gijs van Wijk.

Auditieve en visuele privacy

‘Het is een misverstand dat het muisstil moet zijn in een optimaal akoestische omgeving. Van belang is dat de verstaanbaarheid wordt weggenomen. Geluiden mogen dus wel hoorbaar zijn, maar niet verstorend werken. Vlak voor kerst nam de facilitair manager van de nieuwe vestiging van Medline contact met me op. Het ontwerp van het pas gerealiseerde distributiecentrum in Kleef beviel zo goed, dat Medline hetzelfde concept wilde toepassing in het nieuwe kantoor in Arnhem. Wat er zo goed beviel? Met name de auditieve en visuele privacy. Het gewenste resultaat was even duidelijk als de wensen wat betreft de esthetiek: de kantooromgeving moest volledig zonder deuren worden opgeleverd.’

   


‘De employee experience van onze medewerkers is nu optimaal. Er wordt veel ruis weggenomen. De medewerkers die veel telefoneren hebben nu geen last meer van elkaar. We zijn van enorm rumoer, naar een prettige werkplek gegaan die er ook nog eens professioneel en stijlvol uitziet.’

Simone Penders, Medline


Eigenlijk moet je het zelf ervaren

‘Bij nieuw- en verbouw zijn zichtlijnen en lichtinval de meest voorkomende architectonische uitdagingen. Zo ook in de Arnhemse WTC-toren met zijn aparte vorm. Voor de aansluiting van de wanden op de gevel was wat extra creativiteit nodig.
Daarnaast hebben we de stramienindelingen in het plafond aangepast. Het ontwerp sloot niet aan op het bestaande stramien. Normaliter is dit in de wat conservatieve wereld van de bouw een no-go. We doen het tenslotte al dertig jaar zo. Gelukkig is na de nodige overredingskracht het plafond op het ontwerp aangepast en niet andersom’, vertelt Gijs van Wijk. ‘Het gaat tenslotte om de wensen van de klant, niet om tradities.
Inmiddels is de verdieping van Medline een oase van rust en toch transparant. Al tijdens de realisatie bemerkten we het resultaat van onze akoestische sluizen en absorberende panelen. Het eerste gereedschap dat bouwers uit de auto halen is de radio. En die radio -ingesteld op een flink volume- daar hadden we in de kantoorruimtes geen enkele overlast van. De akoestische kwaliteit is dus heel hoog, het uitzicht adembenemend.
Een typisch voorbeeld van een transparante kantooromgeving waarin privacy -zowel auditief als visueel- wordt gewaarborgd. Ik kan er nog lang over doorpraten, maar eigenlijk moet je het zelf ervaren.’ ■